Resa med hund – vad ska du tänka på?

Är det inte fantastiskt att du kan ta med dig din fyrbente vän även när du är ute och reser? Det betyder att ni kommer att kunna spendera så mycket mer tid tillsammans i livet och dessutom upptäcka nya platser och äventyr tillsammans. Att resa tillsammans med sin hund är i sig inget ovanligt, men det är en hel del planering som krävs innan man kan ge sig av. Ska du resa med bil inom Sverige behöver du bara tänka på att din hund färdas på ett tryggt sätt, men vad gäller om ni ska utanför Sveriges gränser?

Att bolla vardagslivet med hundlivet kan vara en utmaning, men för de allra flesta går det ändå väldigt bra. När man ska ut och resa finns det appar som man kan använda sig av för att kunna betala räkningar, även om man inte befinner sig i hemlandet. Detsamma gäller för den som till exempel är styrelsemedlem i en bostadsförening. Här kan Nabo komma in och hjälpa dig med ekonomisk förvaltning via en nedladdningsbar applikation. Då kan du sköta allt från bokslut till lägenhetsförteckningar från utlandet.

Detta gäller när du ska resa med hunden

Så, vad är det då som man måste tänka på när man ska ut och resa med sin hund? Till att börja med är det viktigt att du ser till så att hunden kommer att kunna resa säkert och att den får tillgång till vatten och vila under resans gång. Men du måste även ha koll på följande:

  • Din hund måste vara id-märkt innan ni reser.
  • Se till att ha alla vaccinationer klara. Din hund kommer bland annat att behöva ha en giltig vaccination mot smittan rabies.
  • Ett pass måste alla hundar ha som ska ut och resa. Här är det ett EU-pass för sällskapsdjur som gäller.
  • Du måste se till att du anmäler din hund i tullen. Detta ska ske både på ut-och hemresa.

Är du osäker på vad som gäller för just landet som du ska resa till? Det kan nämligen vara så att reglerna ser olika ut beroende på var i världen som du ska ta dig. Det bästa är alltid att vända sig till landets ambassad i fråga. Här kan du ta reda på vad det är för krav och regler som gäller för det specifika landet och du kan även få information om vad du måste tänka på inför hemresan.

Skulle det vara så att du av någon anledning inte har möjlighet att ta med dig din hund på resa kan du kontakta ett hundpensionat. Ett hundpensionat fungerar likt ett hundhotell och är en plats där hunden kan stanna under tiden som du är borta.