Lajka först i rymden

Hunden är känd som människans bästa vän och sägs vara ett mycket trofast djur. Men till skillnad från hundvalpar firas människobarn i en helt annan utsträckning. Om du eller någon i din närhet ska på en babyshower så kan en blöjtårta vara en bra present att ta med sig. Tänk om vi skulle börja fira nyfödda valpar på samma sätt? Följande artikel handlar om en av världens mest kända hundar, Lajka.

Om Lajka

Det är över sextio år sedan nu. Som hunden Lajka sköts upp i rymden och som första levande varsel for ett par varv runt jorden innan hon avled. Tidigare hade både dåvarande Sovjet och USA gjort försök med djur i rymden, allt ifrån bananflugor till apor hade använts i den enorma kapprustning som också påverkade den tävling som fanns mellan länderna om första färden till månen. På samma sätt tävlade länderna med varandra om andra saker också, exempelvis om motorcyklar och andra fordon.

Innan avfärden tränades Lajka att exempelvis kunna sitta länge i trånga utrymmen och eftersom hon var gatuhund så trodde forskarna att hon skulle klara av kylan och att vara utan mat längre än andra hundar. Dock överlevde hon inte länge i farkosten eftersom den bara efter ett par timmar blev alldeles för varm. Farkosten fortsatte i omloppsbana och rundade jorden över 2000 gånger innan den åkte tillbaka genom atmosfären och brann upp som följd.

Huruvida det var etiskt eller moraliskt rätt eller fel att använda djur till sådana försök finns det många olika åsikter om. Vissa menar att det var helt fel, på samma sätt som det är fel att testa kosmetika och mediciner på djur. Andra menar att det krävdes för att forskningen skulle gå framåt och för att människor skulle kunna färdas i rymden samt att djuren själva inte var medvetna om vad som hände. Hur mycket Lajka var medveten om det som hände henne är svårt att få svar på, det finns en del böcker, dokumentärer och filmer om henne som försöker reda ut hur mycket hon förstod och om det var moraliskt rätt eller inte.

Böcker och filmer om Lajka

Lajka har refererats till, skrivits om och pratats om i många sammanhang. Bland de mer kända berättelserna om Lajka är scenen ur Mitt liv som hund, andra exempel är den här barnboken om Lajka som tar upp både hundens perspektiv, men som också resonerar kring ensamhet i större bemärkelse också. Hon har i allra högsta grad etsat sig fast i människors minne och hon lever kvar på många sätt. Referenserna till Lajka som den ensamma varelsen i rymden eller som någon som blev känd genom forskningen är ganska vanliga. Dock hade det varit intressant med fler renodlade dokumentärer om träningen Lajka genomgick innan och hur forskarna som gav klartecken resonerade.