Hundar och värme

Det är ingen överraskning att värme och sol kan ställa till det och det blir problem för hundarna. Men frågan är då vad du kan göra för att ta hand om din familjemedlem på allra bästa sättet när temperaturen ökar. Det finns vissa goda råd och tips som du kan ta del av, vilket gör det lättare att ta hand om din allra bästa vän.

Tips

Här kommer några av de goda råd och tips som du bör ha i åtanke under de dagar det är varmt och som gör att det underlättar för din hund.

  • Hunden får inte vara ensam i din bil.
  • Det måste finnas möjlighet att hunden har färskt vatten hela tiden.
  • Ha hunden i skugga
  • Är hunden gammal eller sjuklig, samt har en trubbig nos, var då extra vaksam.
  • Ta långa promenader på morgonen och kvällar då det är svalare.
  • Undvik allmänna transportmedel eftersom hundar kan blir väldigt varma.
  • Hundar kan också bränna sig när de är i solen, var därför extra försiktig.

För varm

Har din hund råkat bli för varm så se till att den får vatten och dricka, samtidigt som du sköljer av den med svalt vatten. Det går också ta en blöt handduk och lägga över jycken. Annars något som också är bra är att bada/blöta tassarna. Skulle det vara så att vovven är dåsig och mår allmänt dåligt, är det dags att åka in till veterinären. Hos veterinären fortsätter de med att försöka sänka kroppstemperaturen och i värsta fall sätta in dropp och mediciner.

I bilen

Som de flesta förstår så blir det extra varmt i bilar, oavsett om det är en miljöbil från 2018 eller liknande. Därför är det extremt viktigt att inte lämna hunden i onödan i bilen. För det räcker inte att ha öppna fönster, eftersom värmen inte försvinner tillräckligt.

Skulle du behöva lämna hunden, se till att bilen i skugga och öppen baklucka, samt att den har tillgång till vatten. En bra idé är att ha en termometer som visar vilken temperatur det är i bilen, för då ser förbipasserande att hunden inte har det för varmt. Ett bra tips är att sätta en lapp i fönstret med ditt telefonnummer, så det går att nå dig om någon skulle försöka kontakta dig i samband med din hund.

Vatten

Naturligtvis är färskt vatten en självklarhet för hundägare att ge sina hundar, men tänk på att när det är varmt ute avdunstar vattnet extra fort, så det gäller att kolla många gånger att det finns vatten åt hunden. Dessutom är det bra att ha med dig vatten när du och jycken är ute på promenad eller gör andra aktiviteter.

Skugga

Hunden ska ha möjlighet till skugga oavsett vart den befinner sig och det är en fördel om det fläktar lite, för då blir det ännu mer svalare. Visserligen finns det hundar som älskar sol, men de ska kunna välja själva vart de vill ligga och mysa.