Hundar i film

Filmer där djur innehar huvudrollen, eller i alla fall spelar en betydande roll för handlingen, har alltid varit populära. Hunden som sedan länge ansetts vara människans bästa vän har en självklar plats i mångas hjärtan, och därmed blir intresset också stort när det släpps en ny storfilm med hundtema. Hur många har inte drömt om att ha en alldeles egen Lassie? I takt med att hunden får en allt större och mer betydande roll i våra liv blir trenden också tydlig i film – hundarna tar mer plats även i filmer.

Hunden har blivit en familjemedlem

Även om hunden alltid har haft en relativt hög status jämfört med andra husdjur, så har den gått mer och mer från att vara ett nyttodjur som ska vakta hemmet och hjälpa till vid jakt, till att vara en familjemedlem. Detta avspeglas i film, men även i vardagslivet. Numera kan man ta med hunden på ställen där det tidigare var otänkbart att ta med husdjur. En trend som uppkommit nyligen är till exempel att ta med sig hunden på restaurang. Vissa restauranger har till och med börjat med speciella menyer anpassade för hundar, så att även den fyrbenta familjemedlemmen ska få med sig något gott från restaurangen!

Hundens roll i film förändras

I takt med att hundens roll förändras i vardagslivet blir den roll hunden spelar i film också annorlunda. På 1930- och 1940-talet, då historierna om colliehunden Lassie kom till, målades hunden upp som en modig och klok räddare i nöden. En kompis som satt i ett fönster och tittade när familjen gav sig iväg på utflykter eller ärenden, men som alltid kom till undsättning när det behövdes. I dagens filmer har hundar ofta en roll som är mer lik hur vi umgås med våra hundar idag: hunden är nästan alltid närvarande, och utgör ofta ett positivt och humoristiskt inslag i filmerna.